Geotermal, apa geotermala, oras geotermal, incalzire geotermala... obsesia tuturor primarilor.

Cred ca nu este sedinta de Consiliu local sau discutie in Orasul asta fara sa auzi repetat la nesfarsit cuvantul geotermal. 

S-a facut un foraj, apoi s-a facut al doilea, si al treilea. Probabil ca peste 20 de ani promisiunea de campanie va fi  - Un foraj geotermal pentru fiecare beiusean. Pe ceasul din centrul orasului, de 6 ani se invarte ametitor "Beiusul, oras geotermal, sau ceva de genul". Lucrurile sunt simple. Exact cum curge apa prin rauri, cum infrunzesc pomii primvara, cum motoarele au fost actionate cu aburi, electricitate, combustibil, s.a., tot asa s-a facut un foraj, s-a dat in exploatare si cred cu tarie ca micile sau marile probleme nu ar mai trebui sa constituie subiect de campanie electorala. 

 

 

 

Vreau sa va amintesc un lucru: Profesorul Octavian Codreanu(PD, actualmente PSD) a fost cel mai infocat promotor al acestei investitii la Beius. Am intrat in urma cu cativa ani in posesia e-mailurilor, scrisorilor, schitelor proiectului, ca sa ajut o prietena buna pentru lucrarea de diploma. S-au dat zeci de telefoane, au fost curtate universitati si firme straine pentru pregatirea acestui proiect. Imi amintesc cu foarte mare placere zilele de balaceala, cum si altii dintre dumneavoastra vi le amintiti. In timpul studiului de fezabilitate, pentru o perioada de aproape un an de zile apa a curs nestingherita in doua bazine mari si apoi pe iruga pana in Cris. Multi nu stiati de unde vine apa calda pe acel mic rau. 

Octavian Codreanu avea sa plateasca in 2000 polita guvenarii CDR. A muncit enorm, s-a uitat cum apa calda a curs pe apa sambetei odata cu expirarea mandatului sau de primar. Azi cand vedem roadele muncii lui Codreanu, cand vedem cum s-a laudat Odobasianu, cum se lauda Domocos, ne putem intreba retoric, am ales primarul bun in 2000? 2004? 2008? Viata e nedreapta uneori cu oamenii profesionisti cu adevarat. 

Intre timp, ca se tot vorbeste de traseism politic, Octavian Codreanu a ajuns la PSD. A imbatranit, nu mai are elanul de atunci, dar are un mare merit in istoria geotermala a oraselului nostru. Cred ca daca era pretuit, si nu acum neaparat, ci macar in legislaturile trecute, is s-ar fi dat pe acea lista de consilieri un loc eligibil. Acum e pe pozitia 11. 

Un om munceste, altii culeg roadele si nu-i dau nici macar de mancare celui ce a muncit. Nedrept, nu?