Paradox Romanesc: Ne nastem, purtam scutece si apoi mergem la gradinita. Avem de a face la gradinita cu educatori iar mai tarziu la scoala cu profesori. Si ni se spun tot felul de lucruri despre viitor, despre cat de frumoasa e tara noastra si cati eroi au luptat pentru ea ca sa o avem astazi. Aflam ca e bogata si cred ca este asa. Incet incet crestem si vedem ca lucrurile sunt mai complicate decat atat. Ziaristii ne spun ca in tara e dezastru. Economia e la pamant. Tot de la clasa ziaristilor aflam ca o ducem cel mai rau din Europa. Si ma intorc la eroi... de ce ne-ati eliberat de sub austireci, unguri, nemti sau rusi? ca toti de sub care ne-au eliberat EROII o duc mai bine ca noi. Stiu, stiu, toti au venit aici ca sa fure, dar culmea cele mai frumoase cladiri din tara sunt construite in vremea ocupatiei austro-ungare si nu numai, sau pe cand ne conducea un neamt. Si tot noi mai zicem ca am muncit o viata, dar nu facem nimic sa fie durabil si bun de folosit. Ce ne-au lasat pensionarii, printre altele: blocuri cu ghene si bai mucegaite, subsoluri pline de apa, poduri pe care le ia apa foarte usor, cladiri cenusii si energofage, dacii ce trebuiau mereu impinse, scoli neincalzite. Chiar ati muncit o viata?

Si acum revin la Beius, pentru ca e un leagan al culturii si civilizatiei romanesti, prin scolile sale, prin targ, avand cum ni se repeta obsesiv un mare rol in iluminarea neamului romanesc si in dezvoltarea economica a tarii (careia doar noi ii crestem PIB-ul).

Beiusul e din ce in ce mai urat!

Va place centrul Oradiei, Timisoarei, Clujului, Fagarasului, Reghinului, Caransebesului, Baii Mari, Aradului si nu in ultimul rand Sibiul? Sunt convins ca da. Toate aceste orase au fost candva, cu multi ani in urma orasele mici, comparabile cu Beiusul ca marime. Unele cu 1-2 milenii in urma, altele cu cateva sute sau zeci de ani. Sunt cateva lucruri care va plac acolo: Cladirile vechi, cu acele frumoase ornamente sub forma de coloane, caramizi atent stivuite, sculpturi(ingerasi, lei, profile umane).

Astfel de cladiri avem si noi in Beius. Cele mai reprezentative sunt: Colegiul National Samuil Vulcan, Muzeul, Liceul Pedagogic(chiar daca este un stil mai nou), Scoala N. Popoviciu(intr-un frumos stil brancovenesc), fosta casa de copii(Scoala de fete de odinioara), Spitalul Vechi. In afara de Pedagogic fiecare din aceste cladiri care trebuie tratate aparte au cate o problema de "respect" fata de cei care s-au straduit sa le construiasca:

1. Colegiul National Samuil Vulcan: este zugravit "la drum" si in degradare pe unde nu se vede. Culorile (alb albastru galben) nu sunt sub nici o forma reprezentative pentru cladire. Sa ne intelegem: una sunt culorile emblematice liceului si altele sunt culorile acceptabile pentru astfel de cladiri. Nu veti gasi in tara nicaieri o cladire zugravita in astfel de culori. Nu se poarta si cu asta basta. Pe de alta parte fosta conducere a primariei, in frunte cu acel cine stie cine e ARHITECT SEF al orasului, cum se numeste in alte parti, au amplasat acea mizerabila cutie de conserve care este sala de sport. NU SE CADE A SE DISTRUGE VIZUAL o cladire veche prin amplasarea in imediata vecinate a unei astfel de grosolanii estetice. Greseala s-a facut... si ramane in Beius pana cand un edil va avea curajul sa o darame.

2. Casa de Copii. Cladire aflata in semiparagina, cu zeci de incaperi ce stau goale si sunt arse de frig. Se pare ca aici era cat pe ci sa isi gaseasca sfarsitul cateva personalitati ale orasului in urma cu ceva vreme, taman inainte de a se pregati mutarea bibliotecii ce nu a mai avut loc niciodata. Noi vom muri fara a fi demni de a lasa cuiva "sarcina" de a organiza centenarul bantuitei cladiri.

3. Scoala N. Popoviciu are la fel o culoare la fatada si alta in curte... un verde la fatada si violet prin curte. Din nou, nu se cade.

 

Am folosit mai sus notiunea de ARHITECT SEF al orasului. Aceasta "institutie" mai este cunoscuta si sub notiunea de biroul de urbanism. Nu am facut si nu fac efortul sa ma informez cine ar face parte din acest birou. Ceva functionari ai primariei... Si acum stiti cum e... Beiusul e un mare oras, leagan al culturii romanesti... bleah. Adica ce? Noi marii leganatori ai culturii nu stim sa administram urbanistic un oras? nu avem competenta sa protejam ce avem?

 

Durerea arhitecturala nu se opreste aici insa. In afara de cladirile marcante mai avem si case de locuit, ce au la randul lor o mare valoare ca abordare estetica. La un moment dat, inainte de a se baga cu buldozerul comunistii in centrul orasului Beius, astfel de casute strajuiau o piata mare, pavata ca-n povesti, piata Samuil Vulcan de azi. Nu mai avem ce face cu ce s-a distrus. Dar de ce nu ne oprim din distrugere? De ce Arhitectu' sef a aprobat distrugerea fostei cofetarii Alina si construirea unei cutii de conserve noi in imediata vecinatate a Scolii N Popoviciu? Cum veti explica dragi edili traficul generat in acea zona? Veti distruge si spatiul verde din fata Unicarm?

 

Calea Bihorului, si perpendiculara pe ea, Strada Mihail Sadoveanu(azi Mihail Pavel, cunoscuta candva ca strada profesorilor) sunt alte doua strazi unde ne-am apucat sa distrugem fara discernamant tot ce a mai ramas din finetea clasica arhitecturala a acestui oras. In capatul Caii Bihorului s-a autorizat constructia unui bloc, intr-o zona cu alt regim de inaltime. Bloc fara parcare, intr-un giratoriu neterminat din bidoane de plastic bine noroite, primit cadou de Craciun cu un an in urma.

 

Se vor supara si "popii" pe mine. Nu asta vreau, dar stimati clerici... sa faceti o biserica in spatele unor case, flancata pe cealalta parte de o cale ferata este o aberatie. Unei biserici ii sade bine sa fie vizibila si accesibila, nu sa fie dosita in spatele unor case cu doua etaje. Va ganditi ca o construiti pentru 100-200-1000 de ani? Biroul de urbanism/ Arhitectul sef al Beiusului / un preot inteligent, nu are in vedere aceste aspecte?

 

Trebuie sa ne dezvoltam, sa construim si sa largim orasul si probabil ca nu sunt eu cel care detine cele mai bune idei. Un lucru e cert insa: Beiusul este sufocat de trafic, de masini prost parcate, trotuare ce fac loc marfii expuse la vanzare, nu pietonilor si de strazi inguste si strambe. Nu putem indrepta strazile dar cele noi ar trebui sa fie largi, sa permita un trafic civilizat si sute de ani de acum inainte.

Mai nou avem si statuia Iancului ce se uita undeva pe bloc, orientata parca in asa fel incat sa arate obrazul celor ce trec pe langa ea. Mi se pare ciudata. Cartierele Padisului si A. Vlaicu sunt pline de balti, noroi, transee ale unor sapaturi edilitare, adica lasate de izbeliste. Piata este un talcioc mizerabil cu debarale lipite de internatul scolar, bodegi parcate pe strazi, bodegi ce nu arata nici una la fel sau macar sa arate bine, cu un fum de mititei ce s-a imprimat si in asfalt, si cu gunoaie ce plutesc pe valurile Nimaestiului.

Cred deci ca Beiusul este dezordonat, murdar si foarte neingrijit pentru un oras ce se pretinde cultural si mai ales educat. Daca din oras geotermal dorim sa-l transformam in oras turistic felul in care am pornit-o cred ca ne incadram la rubrica "asa nu".

Cum comentati?