La sfarsitul lui martie s-a intamplat un lucru foarte important pentru spitalele noastre beiusene. Stirea nu este noua ca avem o sectie de cardiologie dotata ca la carte. Au mai primit dotari si alte sectii printre care sectiile maternitate si oftalmologie. Toata spuma politica judeteana si locala s-a inghesuit, potrivit articolelor aparute prin ziare sa-si faca poza si sa se filmeze cu faimoasele aparate. In dulcele stil comunist au mai taiat si panglica.  Divid iar stimabilii cititori ai acestui sit cu binemeritatele critici cu care deja v-am obisnuit.

Sa nu uitam dragilor ca suntem in continuare niste cetateni second hand. Nu a performat atat de mult politica bihoreana sub mustata lui Tarle incat sa cumpere pur si simplu aceste echipamente. Ne amintim ca in urma cu 4 ani o femeie perfect sanatoassa, Marcela Gruie, murea la nastere, iar presa a fost cu tunurile pe medicii beiuseni. La acel moment existau doua cardiomonitoare in spitalul Beiusean care trebuiau mutate de pe o sectie pe alta "in functie de necesitate". De ce ar avea nevoie un mort de un cardiomonitor?

 

Ziarul Bihoreanul scria: "Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş a ţinut să spună că valoarea echipamentelor furnizate până acum de americani spitalelor din Beiuş depăşeşte 500 milioane de euro". Nu pot preciza daca e sau nu asa, insa va reamintesc ca Ford a cumparat Daewoo Craiova cu 56 milioane de euro. In 2004 33% din actiunile cumparate de OMV la Petrom valorau 668 milioane de Euro. Tot 500 miliioane de Euro reprezinta profitul Petrom prin 2005. Cred ca la banii astia, daca Adi Domocos are dreptate se putea construi un spital nou. Milioanele de euro au fost scoase din burta primarului?

Cred ca valoarea probabila a donatiei ar atinge 100 000 de euro daca e sa ne luam dupa preturi de echipamente medicale second hand ce le gasim cu usurinta pe internet daca"goagalim". www.medwow.com este un site unde am gasit astfel de echipamente ce pot fi licitate si cumparate la preturi de pana in 5000 dolari de exemplu pentru un monitor de cardio.

http://www.medwow.com/i_preview.php?sale_id=343984

Nu uitam promisiunile facute de ministrul Nicolaescu ce a vizitat Spitalul Beius in urma cu doi ani dar n-a mai apucat in urmatoarele 6 luni ale mandatului sa le si onorezei ca daca s-ar fi tinut de cuvantse vedeau si rezultatele inca de atunci.

Raman cu un respect profund pentru doctorii din spital care se straduiesc sa-si faca treaba sisifica si au salvat atata vreme vieti asa cum au putut, legati la ochi. Alti pacienti au murit. Nici o panglica rosie nu-i va mai aduce inapoi. Familiile ii plang si astazi. Altii isi fac poze si tau panglici pe cadavrele lor. Asta e viata!

Concluzia este ca banii publici sunt irositi si ca daca nu ar fi ajutoarele internationale Spitalul Second Hand N. Popoviciu Beius nici n-ar mai exista.

 

Articolul aparut in Bihoreanul il puteti citi aici.

Articolul din Crisana il puteti citi aici.