Belele după belele pentru primarul Beiuşului, Adrian Domocoş. Cercetat de DNA sub acuzaţia că a adunat şpăgi prin intermediul propriului ONG şi că a decontat unei firme lucrări neexecutate, edilul a fost luat în vizor acum şi de procurorii Parchetului Beiuş.

De data asta, Domocoş e acuzat că şi-a tras o limuzină Audi A6 de 16.000 euro din banii Ocolului Codrii Beiuşului, firmă aflată în subordinea Consiliului Local, motiv pentru care a fost pus sub învinuire pentru instigare la abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals iar maşina a fost pusă sub sechestru.

Bolid pentru siguranţă


De data asta, Domocoş e acuzat că şi-a tras o limuzină Audi A6 de 16.000 euro din banii Ocolului Codrii Beiuşului, firmă aflată în subordinea Consiliului Local, motiv pentru care a fost pus sub învinuire pentru instigare la abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals iar maşina a fost pusă sub sechestru.

 

Bolid pentru siguranţă

Procurorii beiuşeni cercetează o poveste dezvăluită deBIHOREANUL, care a scris despre felul în care, în luna aprilie a acestui an, Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, aflat în subordinea Consiliilor Locale Beiuş, Roşia şi Remetea, a cumpărat din Germania un Audi A6, second-hand, în valoare de 16.000 euro, la comanda lui Domocoş şi pentru folosinţa exclusivă a acestuia. Iar asta fără vreo licitaţie ori selecţie de oferte, obligatorii - potrivit Ordonanţei de Urgenţă 34/2006 - pentru orice achiziţie făcută de instituţiile, regiile şi companiile publice.

Mai mult, cumpărarea maşinii a fost dosită în bugetul pe anul în curs al Ocolului sub formă de "cheltuieli din profitul înregistrat pe anul 2012", fără să se menţioneze clar ce anume se va achiziţiona din banii respectivi.

Pe ce se va duce profitul firmei a spus-o verbal în faţa consilierilor locali primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, însă doar cu titlu informal. "Am stabilit cu şeful ocolului, Ferko Jeno, şi vreau să-mi cumpăr o maşină pentru că nu am cu ce să mă deplasez la Bucureşti. Maşina veche nu mai prezintă siguranţă, iar Primăria nu are bani pentru alta", le-a spus consilierilor Domocoş, chit că, în ultimii ani toate deplasările spre Capitală le-a făcut cu avionul. Edilul ştia deja şi cât va costa extravaganţa sa, adică fix 16.000 euro, semn că deja bătuse palma cu fostul proprietar. Mai mult, la trei zile după şedinţa de Consiliu, pe 11 aprilie, limuzina era parcată în faţa vilei sale, iar pe 27 aprilie era şi înmatriculată.

Fals!

Afacerea prezentată de BIHOREANUL a suscitat şi interesul procurorilor din Beiuş. În ultimele săptămâni, aceştia au audiat mai mulţi angajaţi ai Ocolului Codrii Beiuşului şi au ridicat toate actele legate de achiziţia maşinii. Aşa au descoperit şi un contract de comodat semnat pe 12 aprilie de primarul Adrian Domocoş şi de administratorul Ocolului, Ferko Jeno, în care se precizează numărul dat limuzinei de noul proprietar. Or, detaliul nu avea cum să fie ştiut la acea dată din moment ce maşina avea să fie înmatriculată după două săptămâni.

În scurt timp, anchetatorii au şi început urmărirea penală faţă de şeful Ocolului şi contabila şefă Daniela Budău, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, dar şi faţă de primarul Adrian Domocoş, acuzat de instigare la abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals.

Sub sechestru

Contactat de BIHOREANUL, şeful Ocolului se declară nevinovat. "Eu nu am semnat nimic, nici măcar ordinul de plată pentru maşină. Şi de cumpărarea maşinii s-a ocupat primarul, selecţia ofertelor a făcut-o el, eu nu ştiu nimic. Nici măcar nu am fost în ţară", se apără Ferko. Bărbatul admite însă că afacerea s-a făcut în folosul edilului. "Avea o problemă, că nu putea umbla cu maşina Primăriei. De fapt, în ultimul timp, până să cumpere limuzina, a folosit jeep-ul Ocolului. A vrut să-şi ia maşină, eu ce era să fac?".

Primarul Beiuşului, în schimb, a refuzat orice comenariu. Cert e că, imediat după demararea anchetei, a renunţat să mai circule cu maşina. Iar dacă până acum bolidul era văzut în faţa vilei sale, acum a fost pitulat în remiza pompierilor din Beiuş, de unde marţea trecută a fost ridicat şi pus sub sechestru de procurori. Spre disperarea lui Domocoş, obligat - după atâta trudă - să se întoarcă la bătrânul şi nesigurul Renault Megane al Primăriei...

 

Laura GAL / eBihoreanul.ro